Auto Chess, Çinli Drodo Studio tarafından Ocak 2019’da Dota 2′ye çıkarılmış strateji bir oyun modudur. 8 kişi ile oynanan oyun için bildiğimiz satranç oyununun modifiye edilmiş hali de diyebiliriz. Gün geçtikte artan popülaritesi ve Mayıs ayında 8 milyonu aşkın oyuncusu ile yeni bir oyun kategorisi “Auto Battler” yaratmayı başardı. Drodo ilerleyen tarihlerde kendi oyununu geliştirerek Auto Chess adlı mobil versiyonunu çıkardı. Bu esnada Dota 2’nin sahibi olan Valve ise, Dota Underlords adı altında kendi bağımsız Auto Battler oyununu hem Mobil hem de PC platformunda piyasaya sürdü.
Auto Chess Nasıl Oynanır ?
Oyun 8 kişilik olup, her oyuncunun kendine ait bir satranç tahtası bulunur. Her tur başında karşımıza çıkan dükkanda, kendi seviyemize göre ortak bir havuzdan satranç parçaları sunulur. Altınımız yettiğince satın aldığımız parçaları kendi tahtamıza koyarak tur tur rakiplerle savaşırız. Kulağa çok basit geliyor değil mi ? Fakat oyunda 50’ye yakın farklı satranç parçası bulunduğunu ve her bir parçanın kendine özel sınıf ve ırk özelliklerinin olduğunu da eklersek eğlencenin tam da o noktada başladığını söyleyebiliriz. Belirli sayıda oyuna eklenilen parçalar sınıf veya ırk sinerjisi yaratıp daha da güçlenmelerini sağlıyor. Örneğin tahtamıza 2 tane Glacier ırkından parça eklediğimizde yalnızca kendi saldırı hızları artarken, 4 tane Glacier ırkından parça eklediğimizde tahtamızda bulunan tüm parçaların saldırı hızının arttığını söylersek oyundaki sinerji olayının ne denli önemli olduğunu vurgulayabiliriz.
Oyundaki strateji mantığı bununla da kalmıyor. Dükkandan satın aldığınız her satranç parçası yedek kulübenize 1 yıldız olarak geliyor. Satın aldığınız bu parçalardan 3 tane topladığınızda bir üst rütbeye yükselip daha da güçleniyor. Tabii bütün bunlar her tur sonunda farklı parametrelere göre kazandığınız altınlar ile mümkün. Örneğin rakibinizle yaptığınız bir savaşı kazanırsanız ekstra 1 altın ile ödüllendiriliyorsunuz. Ayrıca sonuç ne olursa olsun her tur sonunda sahip olduğunuz toplam altının %10’u faiz adı altında size veriliyor. Yani ne kadar çok paranız var ise, o kadar çok kazanmaya devam ediyorsunuz. Oyun, tek bir kişi hayatta kalana dek devam eder.
Kısacası Auto Chess oynaması basit fakat ustalaşması zor bir oyun. Kafanızda hangi sinerjiyi oluşturacağınızı düşünürken rakiplerinizin oluşturduğu sinerjileri de hesaba katmalı ve aynı anda altın gelirinizi de iyi kontrol etmelisiniz. Çok savurgan oynamak kısa vadede sizi güçlü kılabilir fakat uzun vadede altın yönetimini iyi yapan bir oyuncu size üstünlük sağlayacaktır. Ayrıca belirli rauntlarda savaştığımız AI düşmanlardan düşen eşyaları da en çok verim alacağınız satranç parçasın vermek büyük önem arz ediyor. Tabii ki bir çok oyunda olduğu gibi şans faktörünü de unutmamak gerekir.
Dereceli Oyun Modu
Bir çok oyunda olduğu gibi Auto Battler oyun türlerinde de rekabeti arttırmak için dereceli oyun modu bulunuyor. Auto Chess’te düşükten yükseğe sırasıyla Piyon, At, Fil, Kale, Şah ve Vezir diye adlandırılan ligler bulunmakta (Evet vezir en yüksek lig). Oyunda kazanmak için yalnızca birinci olmak gerekmiyor. Son 3 oyuncu arasına girdiğinizde siz de kazanmış sayılıyorsunuz.
Oyun İçi İçerikler ve Etkinlikler
Auto Chess, F2P bir oyun olup satın alımlar tamamen kozmetik üzerine kurulu. Oyuncuları oyunda tutmak için kullanılan sistem ise bu aralar özellikle Online PC oyunlarında çok moda olan Pass sistemi. Bu sistem ile oyunculara haftalık görevler sunup bu görevleri tamamladıklarında Pass seviyesinde ilerleme sağlıyor. Chess Pass, oyunculara farklı kozmetikler ile oyunun temel kaynağı olan şeker sağlıyor. Belirli sayıda şekeri takaslayarak çark döndürüp nadir bulunan kozmetik eşyalara sahip olabilirsiniz.
Drodo Studio ‘nun şu ana kadar düzenlediği etkinlikler çoğunlukla ön kayıt üzerine diyebiliriz. Steam yani Dota 2 modu versiyonundan mobile geçenlere geçmişte oynadıkları oyun kadar şeker hediye ettiler. Yine mobil beta çıkışından önce ön kayıt yaptıran tüm oyunculara hatırı sayılır miktarda şeker hediye edildi.
Auto Chess – Bir Devrin Başlangıcı Mı ?
Auto Chess’in ortaya çıkış hikayesi ve gelişme süreci bir çoğunuza pek de yabancı gelmeyebilir. 2005 yılında Warcraft 3 modu olan Defence of the Ancients (DotA) nasıl Valve’ın dikkatini üzerine çekip dönemin favori oyunlarından biri olduysa, şu anda da Auto Chess tüm büyük oyun şirketlerinin dikkatlerini üzerine çekiyor. Valve yöneticileri ilk uçakla Çin’e gidip Drodo Studio ile bir anlaşma sağlamak istedi. İki şirket birbirlerine destek olmaya devam edeceklerini belirttiler fakat yollarına ayrı bir şekilde devam edeceklerini açıkladılar.
15 Mart 2019’da Drodo Studio, bağımsız Auto Chess oyununu mobil platformda çıkaracağını duyurdu. 18 Nisan 2019’da Android üzerinden beta versiyonunu ilk kez oyuncularla buluşturan oyun, 22 Mayıs 2019’da iOS kullanıcılarına da erişim sağladı. 30 Mayıs 2019’dan itibaren de Auto Chess canlı versiyon ile tüm dünyada oynanabilir hale geldi.
Haziran 2019 ‘da Valve, Dota Underlords adı altında kendi Auto Battler oyununu Mobil ve PC platformlarında Cross Play imkanı sunarak sessiz sedasız çıkarttı. Yine aynı ay içerisinde Riot Games, günümüzün en çok oynanan MOBA oyunu olan League of Legends‘a Teamfight Tactics adı altında bir Auto Battler modu getireceklerini duyurdu.
10 Haziran 2019’da Drodo, oyunun PC versiyonunu geliştirdiklerini ve yalnızca Epic Games Store‘a özel olacağını açıkladılar.
Auto Chess oyun dünyasına yeni bir soluk getirmişe benziyor. Valve ve Epic Games arasındaki rekabeti de açıkça gözler önüne sunuyor diyebiliriz. Bakalım zamanla başka hangi büyük şirket bu modaya ayak uydurmak isteyecek.
Auto Battler tarzı oyunlar hakkındaki haberlere göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.